Mercibadık Zaferi

'Osmanlı Olayları' forumunda AKINCI tarafından 19 Ekim 2017 tarihinde açılan konu

Etiketler:
  1. AKINCI

    AKINCI Vezir
    Vezir

    Katılım:
    18 Ekim 2017
    Mesaj:
    15
    Alınan Beğeniler:
    18
    Ödül Puanları:
    3
    mercibadik-zaferi.jpg
    Mercibadık, Suriye' nin başkenti Halep'in kuzeyinde, Kuveyt Irmağı' nın üzerinde yer alan ve eski tarihte birçok çeşitli harplerin gerçekleştiği çayırlık bir alandır. Biz, Mercibadık'ı 922 senesinde, Yavuz Sultan Selim Han ile dönemin Memluk Sultanı Kansu Gavri arasında yapılan, Memluklar Devleti'nin sonunu hazırlayan ve gelecekte Osmanlılara Arap ülkelerinin kapısını açan çok büyük bir meydan harbi olarak biliriz.

    Mercibadık Zaferi'ne kadar, Memluk Sultanları Mekke-Medine ve Abbasi hilafetinin hamileri olarak oldukça hürmet görüyorlardı. Yemen, Mısır, Hicaz, Şam ve Anadolu'nun güneyi dâhil geniş bir alana hükmediyorlardı. O dönemde yaşanan Karamanoğulları, Dulkadiroğulları ve Osmanlı Devleti arasında uzunca süren bir mücadele vardı. Bu mücadelede Memluk Sultanları, Karamanoğulları ve Dulkadiroğlulları'nın yanında yer almış ve bu beyliklere arka çıkmıştır.

    Fatih Sultan Mehmed Han zamanında, Karamanoğulları beyliği ortadan kaldırıldı. II. Bayezid döneminde, Memluklularla arasında mücadele gerçekleşmiştir. Bu mücadeleye rağmen, 1490 yılında yapılan anlaşma ile uzunca bir müddet barış devrine girmiştir.

    Yine aynı dönemde, Şah İsmail liderliğindeki Safeviler 1500 yıllarında askeri güçlerini iyice arttırmışlardı.
    Şiilik propagandasında bulunarak, Anadolu'daki birçok Türkmen kabilesini yanlarına çekmişler ve Anadolu'daki var olan sünnî varlığını tehdit etmeye, isyanlar çıkartmaya başlamışlardı. Tüm bu olan bitenin farkına varan Yavuz Sultan Selim, babası olan II. Bayezid'in pasif siyasetine karşı çıkarak 1512 yılında Osmanlı Devleti Hükümdarı oldu.

    O yıllarda, Ortadoğu bölgesinde birbirine hasmene bir tutumda olan üç büyük İslâm devleti vardı: Memluklar, Safeviler ve Osmanlılar. Yavuz Sultan Selim Han, evvela tehdit olarak daha önce gördüğü Şah İsmail ve Safevilerin üzerine gitti. 23 Ağustos 1514 tarihinde Şah İsmail'i Çaldıran muharebesinde saf dışı bıraktı.
    Daha sonra Safevilerin o dönem başkenti olan Tebriz'e girdiyse de sonradan bu muhabereden çekilmek zorunda kaldı. Safevilere yaptığı bu seferin dönüşünde ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini Osmanlı Devleti'ne kattı.

    Çaldıran Seferi sırasında Osmanlılara zorluk çıkaran ve Memluklar himayesinde olan Dulkadiroğlu Alâüddevle'ye karşı Osmanlılar tarafını tutan yeğeni Ali Bey’i hizmetine alarak Kayseri, Bozok sancaklarına tayin etti.


    Selam ve dua ile...
     
    Enka ve Hünkar bunu beğendi.